LITE RECEPT
Receptet är för 4 portioner
1 gul lök, finhackad
400 g köttfärs 2 msk tacokrydda
1 msk smör
1 burk krossade tomater
1 ½ dl mjölk
2 dl crème fraiche
8 lasagneplattor
1 stor morot, riven.
3 dl riven ost
Ugnstemperatur 200º
Gör så här.
Fräs lök, köttfärs och tacokrydda i smör.
Blanda ihop mjölk , crème fraiche, krossade tomater och morot. Varva köttfärsfyllningen och tomatröran med pastaplattorna i tre lager, strö över osten. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter tills lasagnen fått fin färg
500 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex sej, kolja, hoki, alaska pollock, torsk
1 morot 0,5 röd lök
3 msk smör
1 tsk salt 2 krm vitpeppar
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl grädde
0,5 citron, saft och skal
1 dl hackad dill
500 g räkor, oskalad
dill
Ugnstemperatur
175º - 200º
Gör så här Tina ev fryst fisk. Skala och hacka moroten fint. Skala och hacka löken fint. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Lägg i lök- och morotshacket och lägg på vikta fiskfiléer. Salta och peppra. Smält resten av smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Häll i mjölk och grädde lite i taget, låt det koka upp emellan. Koka 5 min. Häll i saft och rivet citronskal (bara det gula), dill, smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och gratinera i 20-25 min. Om man vill ha mer färg på gratängen kan man öka värmen till 225° och slå på grillen de sista 5 min. Skala räkorna medan fisken gratineras och garnera med dem och lite dill strax före servering.
Valentinehjärtan
Fyllning:
Garnering:
Ugnstemperatur 200º
Gör så här.
Blanda mjöl, socker, rumsvarmt fett och äggula och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller blanda allt i en matberedare. Lägg degen i kylen ca 30 minuter.
Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje till en rektangel, ca 15x30 cm, på mjölat bakbord. Ta ut 8 hjärtan av varje rektangel. Tryck fast hälften av dem som botten i formarna. De behöver inte smörjas. Fördela vaniljkräm eller vaniljkesella i dem. Täck med resten av hjärtana och tryck ihop degkanterna ordentligt runt om, men så att formarnas kanter är degfria.
Grädda på plåt i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna svalna. Knacka formarna mot bakbordet och vänd försiktigt ur kakorna på det.
Blanda florsocker, vatten och färg till en jämn smet. Pensla den över kakorna när de kallnat. Garnera ev med hallon. Låt glasyren stelna.
Kakorna är godast dagsfärska, men kan frysas oglaserade
Jordgubbspaj med digestivekex.
Skal:
1 paket digestivekex.
150 g smält smör.
4,5 dl grädde.
2 msk vaniljsocker.
100 g keso.
1 dl socker.
Jordgubbskräm.
Jordgubbar.
Tryck ut skalet i formen. Vispa grädden och blanda med vaniljsocker, keso och
socker. (Mängden socker kan minskas om man vill )
Bred ut blandningen i skalet. Häll försiktigt ut kräm över gräddblandningen och
lägg ut skivade jordgubbar över i den mängd man själv önskar...
(Denna sats räcker ofta till mer än en form, beroende på formstorleken