BLANDADE RECEPT

pannbiff med fetaost

 
 
 

450 g nötfärs

1 st äggula

1 msk kavlfond

1/2 dl ströbröd

50 g fetaost

salt och peppar

rapsolja eller smör
gräddsås:

2 dl grädde

2 dl creme fraich

1 msk kalvfond

svartpeppar

salt

6 st stora champinjoner

Rör ihop färs, äggula, kalvfond, ströbröd,  och tärnad  fetaost i en bunke. Tillsätt salt och peppar. Knåda färsen lite så att  osten fördelas jämt. Forma till runda platta pannbiffar och lägg dem på  en talrik så länge. Ett tips är att blöta tallriken med lite vatten så klibbar pannbiffarna inte fast sig lika mycket. Låt dem vila i ca 10 minuter.

Under tiden skiva champinjonerna tunt och bryn dem tills dem mjuknar i smör på en stekpanna. Överför dem till en kastrull och häll på grädde, creme fraiche och  kalvfond.  tillsätt  salt och peppar. Låt såsen koka upp på medelvärme.

Stek pannbiffarna i matfett tills dem blir gyllenbruna på bägge sidorna, ca 2 minuter per sida.Häll såsen över dem och sänk värmen till medel. Låt puttra, gärna under lock i ca 10 minuter.Servera med klyftpotatis pressgurka
 
 
 
 
 

pressgurka

 
 
 
 
1 st
                                3 krm
                                2 msk
                                1 dl
                                4 msk
                                0,5 krm
                                2 msk

                Tillagning

                                        Pressgurka 1. Skiva gurkan tunt med osthyvel. Lägg  den i en skål. Strö över saltet och blanda. Lägg ett fat och en tyngd  över. Låt stå ca 30 min. 2. Blanda en lag av ättikssprit, vatten,  socker, peppar och persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över  gurkan. 3. Låt stå någon timme före servering.
 
 
 
 
 
 
 
2 st port. spaghetti
1 st gula lökar
1 paket bacon
1,5 dl vispgrädde
2 st äggulor
1 dl riven ost, helst parmesan

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Koka spaghettin.
  2. 2. Hacka och stek löken.
  3. 3. Strimla baconet och stek med löken.
  4. 4. Medans detta steker vispar du ihop grädden med äggulorna.
  5. 5. Blanda spaghettin med lök och bacon i kastrullen och häll sedan på gräddblandningen och osten.
  6. 6. Lyft försiktigt runt i blandningen och krydda med lite salt och mycket svartpeppar. Pressa i vitlök om du tycker om smaken
 
 
 
 

Äppelkaka

 
 
 
 
 
 
3 st äpplen
2 dl vetemjöl
100 gram margarin
1 dl strösocker
  kanel

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skala och urkärna äpplena. Skär dem i ca 1 cm tjocka bitar.
  2. 2. Smörj en ugnssäker form eller pajform med smör eller margarin.
  3. 3. Skär margarinet i småbitar och smula sedan sönder med händerna efter önskad storlek på smuldegen.
  4. 4. Blanda margarinet med mjölet och sockret så alla magarindelar blir täckta.
  5. 5. Lägg de skurna äpplena i botten på den smorda formen. Inga glipor  får lämnas i botten, och ju mer äpplen, desto godare och fylligare paj.
  6. 6. Krydda äpplena med valfri mängd kanel och lite socker.
  7. 7. Häll över smulblandningen jämnt som ett täcke över de kryddade äpplena.
  8. 8. Om så önskas kan du krydda pajen med lite mer kanel och/eller socker, beroende på hur mycket smak av dessa du vill ha.
  9. 9. Ställ in i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter. Pajen är klar när äpplena är mjuka och ytan på pajen är gyllenbrun
 
 
 
 
 
 

Kycklinggfile med mangotäcke

 
 
 
 
 
 
 
4 st kycklingfileér
1 st stor paprika
3 dl grädde
1 st krossad vitlöksklyfta
1st Rödlök
1 msk sambal oelek
1 dl mango chutney

GÖR SÅ HÄR

  1. 4st kycklingfileérl Dela varje i 2 bitar och stek köttet. Krydda med salt och peppar.
  2. 2. Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar. Lägg kycklingen  i ugnssäker form.
  3. 3. Ta grädden. Blanda hackad grön papika ,hackad Rödlök, vitlök,  sambal oelek och mango chutney. Bred blandningen över kycklingen.Ta gratängost med 4 olika ostar strö på så att det täcks.
  4. 4. Gratinera mitt i ugnen tills den är gyllenbrun, ca 20 minuter i 225 grader.
     servera med ris till...
 
 
 
 
Thekakor
 
 
 
 
 
 
 

1liter mjölk,5dl Havregryn.blandas och läggs i blöt kvällen innan.

3hg smält smör

3 paket jäst(för söta degar)

2dl socker

1tsk salt

ca 2L vetemjöl.

Rör ihop allt.kavla ut.jag brukar ta ett runt mått.typ 1glas.

Jäs sen 1 timme

Grädda i 200g ca 8-10minuter

Ta ut kakorna pensla med sirap blandat med vatten.Klart.jätte goda

 

 

Saffransbullar

 
 
 
 
 
 
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200g smör
1 dl socker
200 g mandelmassa
russin
 
Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker Smula  ner jästen i en degbunke (gärna i en assistent). Smält smör tillsammans  med saffran. Häll på mjölk och rör ner kesella. Låt det bli 37 grader.  Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, socker och salt. Starta assistenten och tillsätt lite vetemjöl i taget. Låt maskinen arbeta degen ordentligt. Det är bättre om degen är lite  kladdig än för kompakt, så ha inte i för mycket mjöl! Låt sedan degen  jäsa övertäckt i ca 45 min. Rör under tiden ihop mjukt smör med riven  mandelmassa, socker och vanilj till en slät smet. När degen jäst klart:  arbeta den smidig på mjölat bord. Dela upp i 2 bitar. Kavla först ut den ena till en platta. Bre på fyllningen och strö på russin. Rulla ihop,  skär i bitar och lägg över i bullformar. Gör likadant med nästa degbit.  Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Vispa upp ett ägg  och pensla bullarna. Strö på pärlsocker och grädda i 250  grader i ca 10 min
 
 
 
 
 

sylt kakor

 
 
 
 
 

Fyllning:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

  2. Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.  
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett  litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen  kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då  kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)

  4. Kör med elvisp eller matberedare till en deg. Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när  dessa är hyfsat stora är degen klar, se bilder. Detta tar ett par  minuter med elvisp.  
  5. Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.

    Ställ in den i kylskåp ca en timme.

  6. Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. Om du vill göra detta exakt så kan du använda en  hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram  styck.

    Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

  7. Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.  
  8. Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.  
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.

    Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.

  10. Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.  
  11. När kakorna svalnat helt kan man lägga  dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar.
 
 
LYCKA TILL
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0