BLANDADE RECEPT
pannbiff med fetaost
450 g nötfärs
1 st äggula
1 msk kavlfond
1/2 dl ströbröd
50 g fetaost
salt och peppar
rapsolja eller smör
gräddsås:
2 dl grädde
2 dl creme fraich
1 msk kalvfond
svartpeppar
salt
6 st stora champinjoner
Rör ihop färs, äggula, kalvfond, ströbröd, och tärnad fetaost i en bunke. Tillsätt salt och peppar. Knåda färsen lite så att osten fördelas jämt. Forma till runda platta pannbiffar och lägg dem på en talrik så länge. Ett tips är att blöta tallriken med lite vatten så klibbar pannbiffarna inte fast sig lika mycket. Låt dem vila i ca 10 minuter.
Under tiden skiva champinjonerna tunt och bryn dem tills dem mjuknar i smör på en stekpanna. Överför dem till en kastrull och häll på grädde, creme fraiche och kalvfond. tillsätt salt och peppar. Låt såsen koka upp på medelvärme.
Stek pannbiffarna i matfett tills dem blir gyllenbruna på bägge sidorna, ca 2 minuter per sida.Häll såsen över dem och sänk värmen till medel. Låt puttra, gärna under lock i ca 10 minuter.Servera med klyftpotatis pressgurkapressgurka
1 st |
3 krm |
2 msk |
1 dl |
4 msk |
0,5 krm |
2 msk |
Tillagning
Pressgurka 1. Skiva gurkan tunt med osthyvel. Lägg den i en skål. Strö över saltet och blanda. Lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå ca 30 min. 2. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, peppar och persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. 3. Låt stå någon timme före servering.2 st | port. spaghetti |
1 st | gula lökar |
1 paket | bacon |
1,5 dl | vispgrädde |
2 st | äggulor |
1 dl | riven ost, helst parmesan |
GÖR SÅ HÄR
- 1. Koka spaghettin.
- 2. Hacka och stek löken.
- 3. Strimla baconet och stek med löken.
- 4. Medans detta steker vispar du ihop grädden med äggulorna.
- 5. Blanda spaghettin med lök och bacon i kastrullen och häll sedan på gräddblandningen och osten.
- 6. Lyft försiktigt runt i blandningen och krydda med lite salt och mycket svartpeppar. Pressa i vitlök om du tycker om smaken
Äppelkaka
3 st | äpplen | ||||||||||||||
2 dl | vetemjöl | ||||||||||||||
100 gram | margarin | ||||||||||||||
1 dl | strösocker | ||||||||||||||
kanel
GÖR SÅ HÄR
Kycklinggfile med mangotäcke
GÖR SÅ HÄR
Thekakor
1liter mjölk,5dl Havregryn.blandas och läggs i blöt kvällen innan. 3hg smält smör 3 paket jäst(för söta degar) 2dl socker 1tsk salt ca 2L vetemjöl. Rör ihop allt.kavla ut.jag brukar ta ett runt mått.typ 1glas. Jäs sen 1 timme Grädda i 200g ca 8-10minuter Ta ut kakorna pensla med sirap blandat med vatten.Klart.jätte goda
Saffransbullar50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
200g smör
1 dl socker
200 g mandelmassa
russin
Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker Smula ner jästen i en degbunke (gärna i en assistent). Smält smör tillsammans med saffran. Häll på mjölk och rör ner kesella. Låt det bli 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, socker och salt. Starta assistenten och tillsätt lite vetemjöl i taget. Låt maskinen arbeta degen ordentligt. Det är bättre om degen är lite kladdig än för kompakt, så ha inte i för mycket mjöl! Låt sedan degen jäsa övertäckt i ca 45 min. Rör under tiden ihop mjukt smör med riven mandelmassa, socker och vanilj till en slät smet. När degen jäst klart: arbeta den smidig på mjölat bord. Dela upp i 2 bitar. Kavla först ut den ena till en platta. Bre på fyllningen och strö på russin. Rulla ihop, skär i bitar och lägg över i bullformar. Gör likadant med nästa degbit. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö på pärlsocker och grädda i 250 grader i ca 10 min
sylt kakor
Fyllning:
LYCKA TILL
|